top of page

COM VA NÉIXER "UN MAR DE PREMIÀ"


UN MAR DE PREMIÀ

La tardor del 2016 em vaig trobar un amic pel carrer del poble, que em va dir que havia sentit, de casualitat, una conversa en el Bar dels Pirates.

-Sembla que algú està buscant gent de Premià que escrigui -em va dir-, per ajuntar-se i fer un llibre conjunt sobre el poble. És un tal Hermes, el que ho porta. Vols que pregunti en el bar, i t'aconsegueixi el contacte d'aquest noi?

Li vaig dir que sí, que i tant que sí. Que m'interessava molt. I dit i fet, al cap dels dies em va arribar un missatge al mòbil amb el contacte de l'Hermes Prous, escriptor premianenc i autor del llibre EL TERCER SELLO.

Al cap d'uns dies vam tenir la primera trobada. Ens vam reunir al Cromàtic, un local de Premià de Mar que esdevindria, amb el temps, en el bressol del nostre llibre col·lectiu. Aquell dia érem pocs autors, el grup s'aniria fent més i més gran a mesura que avancéssin els mesos. L'Hermes ens va dir que es tractava que cadascú de nosaltres escrigués un relat que tingués, com a escenari, Premià de Mar, i que cadascú escollís un moment o altre de la Història. Jo de seguida vaig voler escriure sobre l'època de limperi romà, ja que feia poc havia visitat el Museu Romà de Premià i havia quedat força impressionada amb el que havia vist. En principi era un projecte que finançaríem entre tots, ja que la idea era fer una edició autopublicada amb alguna editorial de pagament.

Anava avaçant el temps entre trobades al Cromàtic, cerveses, copes de vi i molts riures i bon rotlle. Alguns escriptors que s'havien engrescat a l'inici es van fer enrere per motius diversos; d'altres que no hi eren al principi s'hi van anar afegint, fins que vam ser tots els que veieu:

UN MAR DE PREMIÀ

Van anar apareixent històries, que vam anar pujant al 'drive', des d'on tots llegíem el de tots, i tots opinàvem. I així, a base d'il·lusió, reunions i -com a tots als grups- alguna discrepància que altra, UN MAR DE PREMIÀ va anar esdevenint, de mica en mica, una realitat tangible.

Quan vam tenir el llibre acabat -uns relats en català, d'altres en castellà- vam començar a estudiar com ho publicaríem. No us enganyaré: el fet d'haver de rascar-me la butxaca en aquell precís moment se'm va fer molt muntanya amunt, ja que estava passant per un moment de moltes despeses. De fet, aquest tema, el de com publicar, ens va neguitejar bastant a tots. Però un dia, gairebé com un miracle, vam preguntar a la Biblioteca Martí Rosselló si no tindrien algun tipus de subvenció per ajudar-nos. Allà ens van dir que ho passarien a la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Premià de Mar, la qual ens va contactar de seguida per donar-nos l'aprovat. Malgrat que vam renunciar a cobrar drets d'autor -sí amics, d'això se'n diu "amor a l'art"- ja no ens costaria diners poder veure el llibre al carrer. Ens el publicaria una editorial local anomenada "La Font del Cargol".

UN MAR DE PREMIÀ

Vam estar tan contents, que gairebé no ens ho crèiem. Havíen passat més de dos anys des que l'Hermes havia tingut la primera idea.

L'edició definitiva, que tots els participants del projecte celebrem moltíssim i de la qual n'estem molt orgullosos, va ser una realitat al març de 2019. La presentació oficial va ser el 28 de març a la mateixa biblioteca que ens havia obert la porta a una edició de luxe, com la que ens ha fet l'Editorial de la Font del Cargol. Aquí us deixo algunes fotos d'aquell dia:

UN MAR DE PREMIÀ
UN MAR DE PREMIÀ
UN MAR DE PREMIÀ
MIREIA VANCELLS

(la darrera foto és amb la Núria del Cromàtic, que és una més del nostre equip encara que no sigui escriptora :-)

             
       Entrades més antigues:

bottom of page